Wat is een drukhoudsventiel en hoe kan je deze gebruiken?

Wil je weten wat een drukhoudsventiel of drukhoudklep is? Dat lees je hier. De drukhoudklep houdt de druk in een leidingsysteem op een vooraf bepaalde waarde. Dit gebeurt aan de inlaat of uitlaat van de klep. Door de combinatie van de drie factoren zullen onnodige drukveranderingen in het te corrigeren medium ontstaan. Dat zijn:

  1. Het specifieke pad van het medium door de klep opgericht
  2. De positie van het diafragma in de klep
  3. Het verschil tussen druklaadklep en veiligheidsklep

Er is een duidelijk verschil tussen de zogenaamde drukbelastingsklep en de veiligheidsklep. Door het ontwerp van de drukbelaste klep kan deze in een groot aantal toepassingen worden gebruikt. Er zijn verschillende modellen en versies van deze drukbelastingskleppen.

Het verschil tussen drukhoudsventielen en overstortventielen

Er is een duidelijk verschil tussen drukhoudsventielen en overstortventielen. Drukhoudsventielen werden zo ontworpen dat ze voor diverse applicaties kunnen gebruikt worden. Deze drukhoudsventielen zijn in meerdere modellen en uitvoeringen verkrijgbaar. De veiligheidsklep bevindt zich in de bypass. Deze veiligheidskleppen kunnen pompen, leidingen en fittingen beschermen tegen overdruk in geval van bedieningsfouten of diverse blokkades. Bij een storing werkt de pomp richting de tank. De weg van het medium door de klep hangt af van de vorm en functie van de klep. Het klepontwerp is het resultaat van een diepgaande kennis van vloeistofmechanica, vloeistofdynamica en ervaring. 

Pas de positie van het klepmembraan aan
Er zijn drukregelventielen met klassieke membranen en ventielen met tabletten, die je kunt vervangen. Door deze waarden te veranderen, verandert de werking van de klep en kun je direct omschakelen van de drukhoudsklep naar de drukreduceerklep en vice versa. Het voordeel is dat eventueel onderhoud sneller en nauwkeuriger verloopt. Montage en demontage zijn eenvoudiger, wat de kans op fouten aanzienlijk verkleint. Om structurele redenen zijn dergelijke kleppen meestal beperkt.

Kies de juiste klep
Het materiaal moet compatibel zijn met het medium, de temperatuur, de druk, het vereiste debiet, de nauwkeurigheid van de klepbesturing, het drukbereik van de toevoer en uitlaat, de soorten werking en afmetingen. Meestal wordt het laatste aspect genegeerd en wordt dezelfde diameter als de buis gekozen voor de klep. Dit leidt meestal tot storingen. De drukhoudklep en veiligheidsklep kunnen worden afgesteld om in de meetleiding te installeren voor het voeren van een constante tegendruk. Nauwkeurige kwantificering tijdens vrije ontlading. Onder voordruk aan de zuigzijde. Gebruikt als drukbelaste klep in een lange buis om zogeheten resonantietrillingen te voorkomen.  Het drukhouds- en overstortventiel wordt direct op de doseerkop van de pomp gemonteerd.

  • Aan de zuigzijde is er een vrije uitlaat of voorcompressie.
  • Een aanzuighulp bij aanwezigheid van tegendruk ontlast de druk op de leiding, zeker tijdens onderhoudswerkzaamheden.
  • Ontlast de druk op de persleiding, bijvoorbeeld voor allerlei onderhoudswerkzaamheden.

Het multifunctionele ventiel kan worden bediend door de knop lichtjes te draaien en na het loslaten van de knop keert deze automatisch terug naar de oorspronkelijke positie. Zelfs onder moeilijk toegankelijke omstandigheden kan een veilige werking worden gegarandeerd. Het is een multifunctioneel ventiel van PVDF-materiaal, voornamelijk gebruikt om alle chemische stoffen te doseren.

Ben je hier nou naar op zoek? Neem eens een kijkje bij chemfeed of bij een andere specialist in de branche.

 

Plaats een reactie