Je bent gedreven en werkzaam in de ofshore branche, de elektrotechniek, of constructie. Het draait er bij jou niet alleen om kwaliteit maar meer nog om veiligheid. Je wenst dus alle inzichten te verkrijgen op het gebied van risico analyse. Je bent vóór het waarborgen van de kwaliteit van het leven in combinatie met het werk. Je bent dan de juiste persoon voor het volgen van een VCA cursus.
Wat is VCA nou precies?
De naam VCA is een combinatie van twee afkortingen. Namelijk VCA en VGM, wat Veilig, Gezondheid en Milieu betekent. VCA kunnen wij dus verwoorden als Veilig, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Tegenwoordig zijn organisaties zich door het toenemend aantal ongevallen en de kosten en slechte reputatie die daarmee gepaard gaan, bewust van VCA. Men is bewust van het belang om als werknemer VCA gecertificeerd te zijn. Daarom wordt steeds vaker als voorwaarde gesteld dat toekomstige werkers over een VCA certificaat moeten beschikken. In sommige gevallen is er met een bepaald opleidingsinstituut een samenwerking waardoor medewerkers automatisch worden getraind. Het is belangrijk om aan te geven dat VCA niet bij wet verplicht is.
Voor wie is de VCA cursus precies bestemd?
Er zijn diverse VCA cursussen die worden aangeboden. Deze zijn gekoppeld aan de verschillende posities die mensen in bedrijven hebben. Omdat er voor elke positie ander inzicht nodig is. Zo zal de leiding een hele andere cursus moeten volgen dan de medewerker. De VCA VOL cursus is speciaal voor de leiding die werkzaam is in een risico omgeving ontwikkeld. De B- VCA is voor de werknemer in een risicovolle branche. De VIL-VCU cursus wordt verzorgd aan leidinggevenden van uitzendbureaus.
Meer informatie nodig? Klik dan vooral hier.
Waar haal ik mijn VCA cursus?
Je bent nu goed ingelicht over de VCA cursus en je weet precies of je die wel of niet nodig hebt. Maar, hoe is zo’n cursus opgebouwd en wat kun je er precies verwachten? Tijdens de cursus die overigens drie tot zes maanden kan duren, zal je volledig worden ingelicht over het VGM beleid en de betrokkenheid van de organisatie. Verder zal het vak risicobeheer je leren hoe deze te managen. Hierbij speelt bewustwording op het gebied van milieu, gezondheidszorg en inspectie een grote rol. Belangrijk is ook dat je leert hoe je te kleden, onderzoek te doen van incidenten en die te melden.
Zowel de cursus als het VCA examen kunnen online worden gedaan. We leven in een verlichte tijd die ook de matrix tijd wordt genoemd.
Menig een heeft niet de ruimte en de gelegenheid om het huis uit te gaan en enkele uren extra te besteden. In een digitale omgeving kun je op deze manier bij vele instellingen aan de slag. Uiteraard is dan ook de mogelijkheid voor degene die dat prefereren om fysiek aanwezig te zijn. Het VCA examen dat wordt afgenomen door een erkend instituut en de cursus wordt afgesloten met een verkregen certificaat, en een speciaal sticker voor in het veiligheidspaspoort en een pasje met een geldigheidsduur van 10 jaar. De cursus, daar tel je rond de 250 Euro voor neer.